BOSU- BOTH SIDES UP!
Το BOSU πρωτοεμφανίστηκε το 1999 από τον David Weck. Μοιάζει με μια fitball (μπάλα) κομμένη στη μέση, η οποία είναι γεμάτη άμμο στο εσωτερικό της! Η ονομασία, του δόθηκε εξαιτίας της φράσης: «Both- Sides- Up» διότι έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί και από τις δύο πλευρές του (την επίπεδη & την καμπυλωτή). Η επίπεδη επιφάνεια εφάπτεται ακριβώς στο δάπεδο ενώ η καμπυλωτή θεωρείται αρκετά ασταθής. Σήμερα, βέβαια, επικρατεί περισσότερο η έκφραση «Both- Sides- Utilized» διότι η προπόνηση με αυτό, απαιτεί το συνδυασμό τόσο του μυαλού όσο και του σώματος (mind & body).
Αποτελεί ένα ολοκληρωμένο αξεσουάρ γυμναστικής που έχει αγαπηθεί και έχει κερδίσει πολλούς υποστηρικτές με το πέρασμα των χρόνων... Η «κομμένη» μπάλα στη μέση, είναι το ιδανικό όργανο γυμναστικής για:
- προπονήσεις ισορροπίας (balance training),
- προπονήσεις που αφορούν την ενδυνάμωση του κορμού (core training)
- αλλά και για λειτουργικές προπονήσεις (functional sports training).
Το BOSU επιτυγχάνει τον συνδυασμό της καρδιοαναπνευστικής άσκησης με την ισορροπία ενώ παράλληλα βοηθάει στην ενδυνάμωση των μυών πραγματοποιώντας, με όσο το δυνατό πιο φυσικό τρόπο, τις κινήσεις και τις ασκήσεις. Με τη χρήση του, μπορούν να πραγματοποιηθούν πολλές διαφορετικές ασκήσεις (σύνθετες και πολυαρθρικές) για την εκγύμναση όλου του σώματος! Η καμπυλωτή επιφάνεια είναι κατάλληλη για προπονήσεις ισορροπίας. Αυτή η αστάθεια που έχει όταν εκτελούμε τις ασκήσεις βοηθάει στη μείωση των ανισορροπιών μεταξύ των δύο πλευρών του σώματος (οπωσδήποτε θα το εντάξω στο πρόγραμμα μου, αφού δε φημίζομαι για την ισορροπία μου!!) ενώ παράλληλα το σφίγγει και το τονώνει. Εν αντιθέσει η επίπεδη πλευρά του BOSU, βοηθάει στην καλύτερη και με ακρίβεια εκτέλεση των ασκήσεων που αφορούν τα χέρια, τα πόδια, τα push ups & τους κοιλιακούς.
Ο βαθμός δυσκολίας των ασκήσεων ρυθμίζετε, πάντα, με τη βοήθεια του trainer σας. Στόχος του είναι να εξετάσει τους παράγοντες που καθορίζουν πως θα πραγματοποιηθεί σωστά η προπόνηση που θα ακολουθήσει και τι είδους δυσκολία χρειάζεται ο κάθε ασκούμενος. Οι παράγοντες που οργανώνουν την προπόνηση με το BOSU είναι οι εξής:
- Τα οπτικά ερεθίσματα ( visual effect)
- Τα σημεία επαφής και η βάση στήριξης (contact points)
- Η κίνηση, οι μοχλοβραχίονες και γενικά η ταχύτητα (movement)
- Τα εξωτερικά ερεθίσματα και γενικά η επιβάρυνση (external stimulus).
Οι ασκήσεις με την «κομμένη» μπάλα μπορούν να συνδυαστούν, πολύ εύκολα. με toning & medicine balls, με μπάρες, με λάστιχα, με βαράκια και γενικά με οτιδήποτε μπορεί να φανεί χρήσιμο για την προπόνηση. Αυτό το αξεσουάρ γυμναστικής δεν απευθύνεται σε περιορισμένο εύρος ασκούμενων. Αναφέρεται σε όλους εκείνους που επιθυμούν είτε απλά να ενδυναμώσουν το σώμα τους είτε να αποκαταστήσουν κάποιο τραυματισμό, αλλά και σε εκείνους που επιδιώκουν αύξηση της απόδοσης τους, όπως οι αθλητές υψηλού επιπέδου.
Η προπόνηση με το BOSU βελτιώνει:
- Την ισορροπία,
- Το μεταβολισμό,
- Τη φυσική κατάσταση του σώματος (αντοχές & δύναμη),
- Τη συναρμογή των κινήσεων,
- Τις φυσικές ικανότητες (ευλυγισία & εκρηκτικότητα)
Με τη βοήθεια και την καθοδήγηση της trainer-φίλης μου, Μαρίας, δοκίμασα και εγώ να κάνω μια προπόνηση με το BOSU. Πραγματοποίησα μια σειρά ασκήσεων που απευθύνονται στην εκγύμναση όλου του σώματος. Όπως προανέφερα, δεν έχω και την καλύτερη ισορροπία, όμως δεν ήταν και τόσο τραγικά τα πράγματα... όπως φοβόμουν! Εάν μείνεις συγκεντρωμένος σε αυτό που θέλεις να επιτύχεις, μπορείς να τα καταφέρεις (αυτό το ρητό απευθύνεται τόσο στη προπόνηση όσο και γενικότερα στη ζωή)! Για τη συγκεκριμένη προπόνηση επέλεξε ένα dry fit κολλάν στις αποχρώσεις του μαύρου και βεραμάν (με διαφάνειες πίσω από το γόνατο), το οποίο συνδύασα με ένα μαύρο αθλητικό τοπ. Το μπλουζάκι και το (μαλακό) αθλητικό παπούτσι μου που φόρεσα, ήταν και τα δύο στο βεραμάν χρώμα!
ΧΧΧ,
Ασημένια!